Doğan Tıp Merkezi’miz tüm doktorlarıyla birlikte yeni adresinde hizmet vermektedir.

Yeni Adresimiz:
Ziya Gökalp Caddesi No: 6 K.Çekmece / İstanbul
(E-5 Üzeri Petrol Ofisi Arkası)

İletişim Telefonumuz: 444 0 911

×
 

Göz Hastalıkları
 
  Şaşılık
3.ŞAŞILIK

a. Şaşılık Nedir?
Şaşılık, gözlerin paralelliğinin bozulup farklı yönlere baktığı bir göz kusurudur. Gözlerden biri karşıya doğru düz bakarken diğer göz ise yukarı, aşağı ve dışa doğru kayabilir. Kayma sürekli olarak devam edebileceği gibi ara ara da görülebilmektedir.
Gözleri kontrol eden kasların denge içinde olması gözün normal pozisyonunda olmasını sağlamaktadır. Katarakt, gözün darbe alması, sinir sistemini etkileyen hastalıklar şaşılığa neden olabilmektedir. Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir kusur olan şaşılık yetişkinlerde de görülebilmektedir.

b. Şaşılık’ ın Çeşitleri
Görme kusuru olan şaşılık çeşitleri 6 başlık altında toplanabilir:

   Aşağı şaşılık (Hipotropya)
   Yukarı şaşılık (Hipertropya)
   İçe Şaşılık (Ezotropya)
   Dışa Şaşılık (Ekzotropya)
   Gizli Şaşılık
   Erişkin Şaşılığı
Gizli Şaşılık: Gizli şaşılıkta hasta sıklıkla gözdeki kaymanın farkında değildir. Şaşılık gözlerden biri kapatıldığında ortaya çıkar. Gizli şaşılık oldukça sık rastlanır ve gözlerde kızarıklık, ağrı, yorgunluk hissi gibi şikayetler ile ortaya çıkar. Uygun aletler ve gözlükler ile tedavi edilebilmektedir.

Erişkin Şaşılığı: İlerleyen yaşlarda çift görme şikayeti ile ortaya çıkan erişkin şaşılığı diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, zedelenme gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Tedavi, ortaya çıkma sebebine yönelik olarak cerrahi ve medikal olarak düzenlenir.

c. Şaşılık’ ın Belirtisi
Şaşılığın başlıca belirtileri:

   Bulanık yada çift görme
   Baş ağrısı
   Göz paralelliğinin bozulması
   Yaşarma
   Ağrı
Çocuk ve bebeklerde meydana gelen göz kaymalarının bazıları şaşılıktan kaynaklanmamaktadır. Meydana gelen gerçek olmayan bu kayma; burun kökünün ve göz kapaklarının genişliğinden kaynaklanmaktadır. Bebek ve çocuklarda oluşan kaymanın nedeninin anlaşılması için mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır.

d. Şaşılık’ ın Teşhis
Şaşılık tedavisinde erken teşhis, etkili tedavi için oldukça önemlidir. Her yaştaki çocuğa şaşılık muayenesi yapılabilmektedir. Ancak 4 yaş öncesi çocuklar mutlaka göz muayenesinden geçmesi yararlı olacaktır.

e. Şaşılık’ ı Etkileyen Faktörler
Şaşılığın oluşmasında belirgin olan tek bir neden bulunmamaktadır. Ancak şaşılığı etkileyen risk faktörleri şöyle sıralanabilir:

   Gözün şiddetli darbe alması
   Ailede göz bozukluğu bulunanlar
   Küçük yaşlarda havale geçirilmesi
   Kaza
   Kafa travması
   İleri yaşta şeker hastalığı, tansiyon
f. Şaşılık’ ın Tedavisi
Şaşılık tedavisi şaşılığın çeşidine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Şaşılıkta tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir:

Kapama Yöntemi: Şaşılıkla birlikte göz tembelliği bulunan hastaların tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir.

Ortoptik Yöntem: Ortoptik yöntemi ile derinlemesine görme sağlanarak tembel göz çalıştırılır böylece görme yetisi sağlanmış olur. Ayrıca ortoptik tedavi gözdeki ufak kaymalarda, kaymayı kontrol edebilmeyi öğretir.

Gözlük Yöntemi: Kırma kusuruna bağlı olan şaşılıkların tedavisinde gözlük kullanılmaktadır.

Cerrahi Yöntem: Gözlük takıldığı halde ve doğuştan oluşmuş olan kaymalar ve şaşılık ameliyat yapılarak tedavi edilmektedir.

g. Şaşılık’ ın Ameliyatı:Şaşılık tedavisi için uygulanan ameliyat yöntemi; göz küresine yapışık halde bulunan kasların yerlerinin değiştirilmesi, kuvvetinin arttırılması veya azaltılması, amacı ile gerçekleştirilir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Doğan Tıp Merkezi Bir Doğan Sağlık Grubu Kuruluşudur. Tüm Hakları Saklıdır.
Son guncelleme tarihi : 2024-04-19 - Ş.Bilen